להצליח בראיון עבודה

המסע אחרי המשרה הבאה מרגיש, לפעמים, כמו מירוץ מכשולים: צלחת את שלב קורות החיים? עכשיו עליך לנסות לצלוח את השלב הבא והמורכב אפילו יותר – שלב הראיון האישי.

המורכבות של השלב הזה טמונה בדואליות שלו. מחד, מטרתנו היא להציג את עצמנו באופן האותנטי והכן ביותר. ומאידך, כדי לגבור על המועמדים האחרים ולהשיג את המשרה, אין לנו ברירה אלא לעסוק קצת בשיווק עצמי.

 

אספנו עבורכם כמה עצות חשובות ונקודות למחשבה בנוגע לראיון עבודה – לאופן בו ניתן להתכונן אליו על מנת למקסם את סיכויי הקבלה ולדרך בה ניתן להפוך אותו לחוויה חיובית, בין אם קיבלנו את המשרה או לא.

 

משחק מקדים

מרבית המועמדים משקיעים את מירב מאמציהם בשלב הראיון האישי, אבל למאמץ שנשקיע קודם לכן יש חשיבות מכרעת:

 

  • בצעו עבודת שטח. לפני הריאיון, קראו על החברה או על מקום העבודה (באינטרנט, רשתות חברתיות, עיתונות וכד'), ואספו מידע על אופייה, לקוחותיה החשובים, הצלחותיה האחרונות וכו'. המראיין ירגיש שעשיתם עבודת הכנה ראויה והגעתם מוכנים, אפילו אם דבר ממה שקראתם לא יעלה, בסופו של דבר, בשיחה.

 

  • ערכו משחקי תפקידים עם חבר או חברה. בקשו מהם לשאול אתכם את כל השאלות שהמראיין עשוי לשאול. חזרה גנרלית כזו תדייק את תשובותיכם ותעניק לכם ביטחון עצמי ברגע האמת. אפילו אם אתם מרגישים מוכנים לגמרי, תמיד יש מקום לשיפור, במיוחד כשזה מגיע לשאלות מורכבת כגון: "מהם החסרונות שלך?", "מדוע כדאי לחברה שלנו לבחור דווקא בך?" או "מדוע עזבת את מקום העבודה הקודם?".

 

  • תרגלו פרגון עצמי. לפעמים קשה לנו לפרגן לעצמנו לא פחות, ואפילו יותר, מאשר לדבר על נקודות החולשה שלנו. משחק התפקידים עשוי לעזור גם כאן. תרגול מענה על שאלות בנוסח "מהם יתרונותיך ביחס למועמדים אחרים" ימנע מבוכה או תשובה מסורבל ברגע האמת.

 

  • אל תשאירו כלום לרגע האחרון. מומלץ לוודא, לפחות יום קודם, את מיקום הפגישה ואת מסלול ומשך ההגעה, כדי להבטיח שתגיעו בזמן. אגב, אם בסופו של דבר המראיין שלכם הוא זה שמאחר, המתינו בסבלנות והימנעו מביקורת או מהפגנת מורת רוח.

 

  • התאימו את הלבוש לתפקיד ולארגון. בידקו מראש מהו קוד הלבוש המקובל בחברה אליה אתם שואפים להתקבל, והשתדלו להתלבש בהתאם. יחד עם זאת, חשוב להרגיש נוח עם הלבוש. לכן, אם קוד הלבוש כולל פריט כלשהו שאינכם מסתדרים איתו (עניבה, נעלי עקב וכד'), כדאי למצוא את שביל הזהב בין מה שמקובל במקום העבודה לבין מה שמקובל עליכם. לרוב, מומלץ לא להגיע בבגדים צמודים או מאוד, בגופיות או בכפכפים.

 

ההצלחה נמצאת בפרטים

מרגע שהחל ראיון העבודה, השיחה שתתנהל היא שתקבע את החלטת המעסיק לגביכם. אבל ישנם פרטים נוספים להם כדאי להקדיש תשומת לב:

 

  • בדקות שלפני הפגישה שתו מים, בקרו בשירותים, סיימו לעשן את הסיגריה, כבו את הטלפון הנייד וזירקו את המסטיק. עשו הכל לפני שהראיון מתחיל, על מנת שבמהלכו תהיו נינוחים ותוכלו להתרכז בשיחה עצמה.

 

  • היו מודעים לשפת הגוף שלכם. לא תמיד קל לשלו באופן בו גופנו זז ובמסרים שהוא משדר. עם זאת, ישנם מספר כללים בסיסיים שמומלץ לשנן ולתרגל:
  • ללחיצת יד עם המראיין/נת יש משמעות רבה. ידיים מזיעות, לחיצה רפה ומהוססת, או לחילופין חזקה מדי, עלולים לשדר מסר שלא התכוונתם אליו. נסו ללחוץ יד ברישמיות, בנינוחות, ובזמן הלחיצה שימרו על קשר עין.
  • לאורך הראיון שבו מול המראיין בנינוחות והמשיכו להקפיד על על קשר עין. היו מודעים לשפת הגוף, אבל אל תתרכזו בה יותר מדי. כמובן שמשחק עם השיער, כסיסת ציפורניים או משחק עצבני עם הטלפון נייד הם מחוץ לתחום.

 

  • במהלך הראיון שדרו מוטיבציה ורוח חיובית. דברו בכנות ובענייניות, הימנעו מהשמצת מעסיקים קודמים ותנו למראיין להוביל את השיחה. זכרו שפרט לנסיון המקצועי, המראיינ/ת מעניקים חשיבות רבה גם לאופייכם, כפי שהוא משתקף בפגישה. אין אדם שלא ישמח לעבוד לצד עובד שפרט לידע המקצועי שלו, הוא גם שחקן קבוצתי נעים הליכות.

 

  • בסוף הריאיון תוכלו לשאול שאלות, כדי לאסוף את כל המידע הנחוץ לכם לצורך קבלת החלטה טובה ונכונה.

 

לראות את התמונה הגדולה

בתום הראיון לחצו יד והודו למראיין, גם אם אתם חשים שהריאיון לא היה מוצלח. כל התנסות היא חווית למידה, ומעבר לזה, גם אם לא קיבלת הפעם את המשרה, ייתכן שתצליחו יותר בפעם הבאה.

 

בהצלחה!

דילוג לתוכן